Jurnal de gradina – Noiembrie

Jurnal de gradina 7-13 noiembrie
November 7, 2011
Jurnal de gradina 14-20 noiembrie
November 21, 2011

Cer innorat, ploi si putin soare. Temperaturile sunt din ce in ce mai mici, iar statul in gradina numai este tocmai o placere. Luna noiembrie aduce pregatirea pentru sfarsitul sezonului si odata cu el incetarea celor mai multe activitati in gradina. Insa pana atunci trebuie sa continuam cu activitatile specifice toamnei si sa pregatim gradina de iernat. Spor la treaba!

Curatarea gradinii de frunze si lastarii uscati ai plantelor este o obligatie. Nu trebuie sa exageram insa! Vom strange frunzele de pe suprafata gazonului, insa stratul de frunzis de sub arbori si arbusti sau de printer rasaduri, inafara faptului ca este anevoios de strans, apara flora si fauna si este un element important al ecosistemului gradinii. Avem nevoie de acest covor pentru plantele care “hiberneaza”, iar caldura lor este folosita si de microrganismele din sol, ca sa asigure cu substante nutritive plantele in viitor.
In luna noiembrie, pe camp se finalizeaza lucrarile de insamantare pentru granele de toamna pentru a face fata iernii. In gradinile mai mici avem de efectuat o serie de lucrari pentru asigurarea intrarii in iarna a pomilor din livada, a viei, arborilor si a florilor noastre.

In gradina de legume lucrul e pe sfarsite. Recoltarea radacinoaselor trebuie incheiata pentru a putea elibera si pregati terenul pentru la anul. Doar varza de Bruxelles o vom lasa afar ape strat toata iarna fiind rezistenta la ger. In rest nu ne mai ramane decat sa verificam starea produselor legumicole depozitate in pivnite, magazii si camare si eventual pregatirea rasadnitelor pentru sezonul urmator.
In livada treaba este in toi. Acum e tipul propice pentru efectuarea plantarii pomilor in noile livezi sau in goluri. Se continua fertilizarea si mobilizarea solului si se incep taierile de rodire si de intretinere a coroanei din toamna. Tot acum facem tratamente de iarna impotriva bolilor si daunatorilor ce ierneaza pe speciile pomicole. Tratamentele se facu cu uleiuri horticole, dupa caderea frunzelor, la temperature mai mari de 0 ºC, in zilele fara vant si fara ca ramurile sa fie inghetate.

Daca n-am facut-o pana acum vom pregati trandafirii pentru iarna. Ii vom taia la 60-70 cm mai intai pentru a nu-i rupe greutatea zapezii. Apoi vom curata zona tulpinii in frunzisul de aici putand ierna spori de ciuperci daunatoare, apoi adunam pamantul in jurul radacinii, cam 10-20 cm.
In afara catorva plante rezistente la ger, cum ar fi anumite soiuri de crizanteme, nu prea ne bucuram de prea multe flori in gradina. In timp ce in straturile de flori de afara putem sadi semintele plantelor ce incoltesc la inghet cum ar fi dediteii, caldarusele, omagul, cretisoara, scaietele, lumanarica, floarea de nu-ma-uita sau bulbucii de munte in gradina de iarna incheiem plantarea florilor cu bulbi in ghivece pentru fortare.

Plantele permanent verzi au acum nevoie de ajutorul nostru. Ele pierd acum multa apa, astfel ca pericolul de uscare este mai mare decat pericolul de inghet. Rhododendronul , de exemplu, rezista foarte bine la inghet, insa fara apa nu rezista nici toamna. In zilele fara ger. Trebuie sa udam bine planta. Brazii tineri si in general coniferele au nevoie, de asemenea, de apa, iar la udare este indicate sa adaugam si sare amara in apa.
Dupa ce am curatat peluza de frunzele uscate o vom tunde pana cand frigul va aduce gazonul in stare vegetative totala. Se poate imprastia deasupra turba si fertilizant insa sarac in azot. In cazul unui gazon rar se pot arunca seminte peste gazonul vechi, pentru ca in primvara sa se indeseasca. Deasemeni se poate aerisi peluza prin aerari, insa aceasta lucrare poate fi amanita foarte bine si pana in primavara.

Plantele din iaz trebuie si ele pregatite pentru iarna. Vom tunde partile uscate ale plantelor si le vom scufunda putin mai adanc sub nivelul de inghet. Nuferii se pot scoate de tot si pusi la pastrare in spatii racoroase si lipsite de lumina in galeti cu apa ce va fi schimbata periodic. Daca lacul este mai adanc de 70 de centimetri, pestii pot fi lasati in interior, avand grija sa le pastram tot timpul o copca in apa inghetata pentru ca apa sa se poata oxigena si sa nu ii hranim pe toata perioada iernii.
Daca vrem sa ne marim diversitatea plantelor in gradina sau s-o marim sau pur si simplu sa facem una noua, luna noiembrie este cat se poate de potrivita pentru efectuarea plantarilor tuturor plantelor, dar mai ales a celor fara pamant la radacina. Trebuie sa avem grija doar ca temperaturile sa fie peste limita de inghet si deasemeni pamnatul sa nu fie inghetat.

Plantarile de toamna sunt cu atat mai recomandate cu cat plantele se adapteaza mai usor in teren si vor porni in vegetatie fara a mai suferi stresul mutarii din primavera. Astfel vom castiga practice un an de vegetatie.

Pe masura incetarii activitatii in gradina vom curate sculele si uneltele de gradinarit si le vom depozita in spatii protejate si aerisite. Sisteme automatizate de irigatie se vor opri, se vor goli tevile, se vor curate tuburile de udare si se vor inchide robinetele externe. Ghivecele si jardinierele se vor curate si se vor depozita cu capul in jos au in spatii adapostite. Mobilierul de gradina se va curate si se va proteja pe timpul iernii cu folii sau huse speciale.

Comments are closed.